Aparell circulatori

EN ROGER NECESSITA AJUDA!!



Aquí tens els enllaços als vídeos sobre el funcionament del cor i el cateterisme.

També pots tenir més informació sobre els infarts de miocardi.





Els alumnes de 3r d’ESO ens prenem la tensió arterial per entendre com funciona el cor!!!










Repassa el que has après sobre l’aparell circulatori a la zonaClic.

Fem un frotis de sang per observar els components sanguinis.


LA SANGLa sang és un teixit líquid que recorre l'organisme, a través dels vasos sanguinis, transportant cèl·lules i tots els elements necessaris per dur a terme les seves funcions vitals. La quantitat de sang d'una persona està en relació amb la seva edat, el seu pes, sexe i alçària. Una persona adulta té entre 4,5 i 6 litres de sang, és a dir, un 7% del seu pes corporal.



Els components de la sang són:
El plasma És la part líquida de la sang. El 90% és aigua, i la resta és una barreja de moltes altres substàncies com nutrients, diòxid de carboni i productes residuals de l’activitat de les cèl·lules. El plasma sanguini es pot veure alterat en casos de deshidratació o pèrdua de líquids, deguts a vegades per fortes diarrees.
Eritròcits També anomenats glòbuls vermells. Són les cèl·lules més nombroses de la sang. S'encarreguen de transportar l'oxigen des dels pulmons fins a la resta dels teixits. La proteïna que es troba a l'interior i que lliga l'oxigen es diu hemoglobina. L'hemoglobina és vermella i dóna aquest color a la sang. El seu dèficit (anèmia) provoca una manca d'oxigen en els òrgans vitals dels malalts.


Leucòcits
També reben el nom de glòbuls blancs. S'ocupen de defensar l'organisme contra
l'atac de bacteris, virus i fongs. Els leucòcits augmenten lleugerament durant les infeccions donat que el cos ha de defensar-se. Quan s’observen augments molt elevats de leucòcits en sang, moltes vegades associats a anèmies, cal sospitar que la persona pateix leucèmia.


Plaquetes o trombòcits Són fragments cel·lulars que participen en la protecció de la paret dels vasos sanguinis, formen un coàgul per impedir que la sang surti dels vasos sanguinis. El seu dèficit, que és freqüent en les leucèmies i després d'alguns tractaments del càncer, provoca l'aparició d'hemorràgies greus. Altra malaltia és la hemofília en la que les persones afectades tenen manca de factors de coagulació provocant l'absència o el retard de la coagulació de la sang.




Si vols saber més sobre la sang i com ajudar a les persones que tenen alguna malaltia que provoca la mancança d’algun component de la sang, pots fer una ullada a aquesta presentació del banc de sang i teixits.




No hay comentarios: